Хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив в събота за девета

...
Хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив в събота за девета
Коментари Харесай

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

Хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив в събота за девета поредна седмица, с цел да стачкуват против правните промени на държавното управление, които съгласно критиците заплашват демокрацията.

Протести имаше и в Йерусалим и Кармиел покрай Хайфа.

До последния протест в Тел Авив се стигна след сходна проява в сряда, когато полицията употребява зашеметяващи гранати и водни оръдия, което доведе до към 39 ареста и 11 ранени в крайбрежния град.

Съдебната промяна е крайъгълен камък на последната администрация на министър-председателя Бенямин Нетаняху - съюз с ултраортодоксални и извънредно десни партии, който встъпи в служба в края на декември.

Нетаняху, който е обвиняем за корупция, показва промяната като основна за възобновяване на салдото сред клоновете на властта в системата, която съгласно него дава на съдиите прекалено много власт над определените чиновници.

" Министър на престъпността ", гласеше огромен афиш измежду протестиращите в Тел Авив, които носеха израелски флагове.

" Демокрация! Демокрация! " и " Срам! " - викаха те.

Законодателството ще даде по-голяма тежест на държавното управление в комисията, която избира съдиите, и ще лиши Върховния съд от правото да анулира всякакви поправки в така наречен съществени закони - квазиконституцията на Израел.

Тези разпореждания към този момент получиха утвърждение на първо четене от законодателите.

Друг детайл от промените ще даде на 120-членния парламент правото да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство от 61 гласа.

Според анализатори сходна уговорка за дерогация би могла да разреши на законодателите да поддържат възможна анулация на обвиняванията в корупция, по които Нетаняху е съден, в случай че Народното събрание гласоподава за освобождението му от отговорност, а Върховният съд се произнесе срещу това.

Нетаняху отхвърля обвиняванията в рушвет, машинация и корист с доверие и отхвърля всякаква връзка сред промените и личното му правосъдно дело.

Предложенията могат да нанесат " тежък удар върху стопанската система ", предизвестиха някогашни шефове на Банката на Израел в страната, която се назовава " нация на започващите предприятия ".[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР